Zaterdag 29 juni en zondag 30 juni

Leer Heerhugowaard kennen!

Verscholen in de stad en op het platteland vind je bijzondere monumenten, woonhuizen en publieke gebouwen. Heerhugowaard heeft zoveel onvermoede, mooie kanten! Ervaar de veelzijdigheid.

Leer Heerhugowaard kennen met de hop-on hop-off bus

In het weekend van 29 en 30 juni rijdt er een heuse hop-on hop-off bus door Heerhugowaard. Vanaf de Krul aan de kant van de Stationsweg kun je  meerijden met een elektrisch toeristenbusje die onder meer het de Kunstkerk, het Stadshart, de Waarderhout en het Poldermuseum aandoet. De vertrektijd van het busje sluit aan op de aankomsttijd van de Broekervaart. Meerijden is gratis, maar vol=vol! Het busje start op zaterdag 29 en zondag 30 juni om 10.30 - 11.30 -12,30 -13,30 - 14.30 en 15.30 vanaf de Stationsweg in HHW.

De duur van de rondrit is ongeveer 1 uur.

De route en stopplaatsen kunt u bekijken via: https://drive.google.com/open?id=1BCn--00OMn5F5munRiwPb58Y7nG-3Scb&usp=sharing

10.-Toeristenbus-2-2.jpg

Ontdek Heerhugowaard per fiets!

Speciaal tijdens de Juni Waterweken is het ook mogelijk om fietsen te huren. Dus als je aankomt bij de Krul van Heerhugowaard kun je met de fiets op je gemak alle parels van Heerhugowaard verkennen. Je krijgt een kaartje mee met een mooie fietsroute, maar je kunt natuurlijk ook zelf op avontuur gaan. Er zijn slechts een beperkt aantal fietsen beschikbaar, dus reserveren is aan te raden! Voor slechts 10,- per dag huur je een fiets via info@toerismelangedijk.nl.

fietsen-2.jpg

Jonge monumenten?

29 juni 14.00 – 17.00 uur

Heerhugowaard is als jonge stad in een oude droogmakerij voor een groot deel na 1965 tot stand gekomen. De interesse en waardering voor de architectuur uit de periode na 1965 neemt toe, maar wordt vaak ook als onzichtbaar of lelijk ervaren. Veel gebouwen uit deze periode worden gesloopt of verbouwd. Dit kan een goede ontwikkeling zijn, maar er kunnen ook waardevolle elementen of herinneringen verloren gaan. Met een gids fietst u door een aantal wijken om de kenmerken van de architectuur en stedenbouw te bekijken. Hoe moeten we de ontwikkeling en de gebouwen waarderen?Verzamelen op parkeerplaats Parelhof naast Startpunt Hugohopper.  € 5,-. In verband met het aantal beschikbare plaatsen, vragen wij u van tevoren te reserveren via www.bibliotheekkennemerwaard.nl

jonge monumentenhhw.JPG

Open Dag De Waardse Werf zaterdag 29 juni

Vlakbij de Krul ligt De Waardse Werf, een scheepswerf waar op ambachtelijke wijze wordt gewerkt aan het opknappen en renoveren van kleine bootjes van staal of hout. Op De Waardse Werf heerst de sfeer van een echte scheepswerf compleet met de geur van teer en vet.

Tijdens de Open Dag laat men alle werkzaamheden zien en bewijzen dat ze nog veel meer kunnen maken. Denk aan pizzaovens, fietsenrekken, kachels en nog veel meer. Kom dus gezellig voor een kop thee of koffie en proef ook stukjes pizza en paling!

De Waardse Werf is een werkplaats voor jongeren vanaf 18 jaar met een lichte verstandelijke beperking.  
Werk is belangrijk in een mensenleven. Je ontleent status, gevoel van eigenwaarde, zingeving en een maatschappelijke positie aan werk. Dit is voor mensen met een verstandelijke beperking niet anders. Op de Waardse Werf leren de jongens niet alleen de vaardigheden om om te gaan met gereedschap. Ze leren ook trots te zijn op verricht werk. Ze leren de schoonheid van een gemaakt product waarderen en ontdekken dat collegialiteit belangrijk is bij het werken aan zo’n grote klus als een schip.

Waardse_werf_esdege-reigersdaal-1.jpg

Expositie Heerhugowaardse kunstenaars in de Kunstkerk

Op zaterdag 29 juni (10.00-16.00 uur) en op zondag 30 juni (13.00-16.00 uur) verzorgt de Kunstkerk een expositie van de Heerhugowaardse kunstenaars Jeanine Lanen en Irma van de Zande, met het thema ‘Strand’. Bezoekers die met de Broekervaart mee varen zijn van harte welkom om de Kunstkerk dan te komen bezoeken. Kunstkerk bevindt zich op de Stationsweg 53, HHW, 10 minuten lopen vanaf de Krul.

11.-Kunstkerk-2.jpg

IJsvogel spotten in een prachtige natuurtuin in Heerhugowaard

Op zaterdag 29 juni en zondag 30 juni tussen 13 en 17 uur stap je op de Beukenlaan 17 zo het paradijs binnen. Een prachtige natuurtuin in Engelse cottagesfeer van maar liefst 10.000m2. Een grote natuurlijke vijver is de broedplek voor de ijsvogels! Even verderop valt je mond open van de prachtige gespiegelde borders. Heel Engels is zeker de geborgen ommuurde (kweek)tuin en je wilt natuurlijk het geheim van de ‘secret garden’ ontdekken. Je wandelt tussen bloeiende grassen en bloemen naar een vijver met lelies aan de voorzijde. Niet voor niets komen er bussen uit het buitenland om de tuin te bekijken! 

Entree is 4 euro pp.

Meer informatie over de tuin; www.dezintuigentuin.nl

3 jongen + Pa ijsvogel juli 2016.jpg

Kom ontdekken en beleven in het Speelbos in de Waarderhout 

Ontdek en beleef op zaterdag 29 juni tussen 12 en 16 uur stap de natuur in sprookjesachtige sferen in het speelbos van de Waarderhout. Tussen 12 en 16.00 uur zijn er bijzondere sprookjes- en natuurfiguren aanwezig. Op hun eigen manier en in hun creatieve creaties zullen zij contact maken met klein en groot. Vroeger was dit deel van Heerhugowaard een moeras en nu een prachtig bos met in het speelbos een groot waterspeeltoestel.

De ingang is aan de Rustenburgerweg.

IMG-20190524-WA0004.jpg

Excursies op 29 juni in de Waarderhout 

Het Waarderhout ontdekken met een IVN gids? Er is de afgelopen tijd het nodige werk verzet in het bos om het aantrekkelijk te maken en te houden. Bij de voorbereidingen van de vernieuwing van het bos is rekening gehouden met zoveel mogelijk gebruikers. Het speelbos is voor avonturiers. Voor de wandelaars zijn de hoofdpaden verhard en als verbinding tussen de struinpaden bruggetjes aangebracht. Er zijn nieuwe sloten gegraven. Meer bankjes zijn geplaatst om even te rusten of te genieten van de natuur. Leerlingen van het Clusius hebben 2 insectenhotels gemaakt. Voor de honden is een speciale hondentrimbaan aangelegd en voor de sportievelingen zijn op 4 locaties trimtoestellen geplaatst. Kortom: voor elk wat wils! Tijdens de rondleiding door IVN gidsen wordt hier meer over verteld.

Zaterdag 29 juni om 10.30 en 14.00 uur (aanmelden via waarderhout@staatsbosbeheer.nl)

Verzamelen bij ingang van het bosparkeerplaats. Kijk ook op www.facebook.com/dewaarderhout.

Speelbos resized.jpg

Poldermuseum “Het Oude Gemaal”

Poldermuseum “Het Oude Gemaal”
Het Poldermuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Heerhugowaard en is gevestigd in het voormalige poldergemaal aan de Huygendijk. In 1979 werd het monumentale gebouw in gebruik genomen als historisch en educatief museum.

Iedere zaterdag en zondag is het museum geopend voor publiek tussen 11.00 en 17.00 uur. Op de zondagmiddag zijn er vrijwilligers aanwezig die mondeling toelichting geven op allerlei specifieke onderwerpen. Entree is € 4,- voor volwassenen, kinderen van 13 t/m 17 jaar betalen € 2,- en kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Bij het museum is een gezellig café voor een heerlijke kop koffie, lunch of borrel. Daarnaast is het ook mogelijk om bootje te huren om een stuk te varen! Kijk voor meer informatie op www.poldermuseumheerhugowaard.nl

IMG_9352.jpg

Zondag 30 juni Amusetour Heerhugowaard

Op zondag 30 juni wordt voor de eerste keer een amusetour georganiseerd in Heerhugowaard. Deelnemers aan deze amusetour kunnen genieten van heerlijke amuses en een bijpassend wijntje bij maar liefst 7 restaurants: De Beren, Minos Pallas, Libelle, Brasserie IJzer, Wonder’s, Cool Kunst en Cultuur en Restaurant Stroming. Alle restaurants zijn op loopafstand van elkaar gelegen in het bruisende stadshart Zeg maar Hugo. Aanmelden voor de amusetour kan op de website www.amusetour.nl

Amusetour Heerhugowaard 2019_bewerkt.png

Fietsexcursie Stolpenroute Heerhugowaard

30 juni 14.00 – 17.00 uur

De stolp is het icoon van het Noord-Hollandse landschap. De historische stolpboerderijen zijn uniek en vind je verder nergens in Nederland. In Heerhugowaard staan nog 174 stolpen. In 2013 heeft de gemeente Heerhugowaard de Stolpenroute uitgegeven. De Stolpenroute gaat langs vele stolpen, geheel of gedeeltelijk authentiek, verbouwd of nieuwbouw.  Vaak zijn dit gemeentelijke of Rijksmonumenten of een beeldbepalend pand. Met architectuur historicus Anita van Breugel fietst u langs Heerhugowaardse stolpen. Verzamelen bij de Bibliotheek, Parelhof 1A. € 5,-. In verband met het aantal beschikbare plaatsen vragen wij u van tevoren te reserveren via www.bibliotheekkennemerwaard.nl.

KES_0147 Middenweg 433.jpg

Ontdek Langedijk vanaf het water

Of je het water nu verkent met een fluisterboot, een kano, een akkerschuit of per sup, het Rijk der Duizend Eilanden staat garant voor een unieke ervaring en een gezellig dagje uit. Voor degenen die het naastgelegen gebied bij de Noorderplas willen verkennen zijn er de fluisterbootjes; vergeet niet je zwemspullen mee te nemen! Langs de route is een afgezet stuk zwemwater waar je even lekker kan afkoelen. Het Oosterdelgebied zelf kan je alleen in varen met voertuigen zonder schroef en dus lenen de kano’s zich uitstekend voor dit doel. Bij mooi weer krijgen wij veel aanvragen binnen, dus het is aan te raden om van tevoren te reserveren. www.zelfvaren.nl 

Fluisterschuitje-voor-Afmijnlokaal-(4).j

Genieten van al het lekkers van de Dorpsbakker

De Dorpsbakker, Jaco Koolaard, is geboren en getogen in de bakkerij. Zijn wieg, box en kinderstoel stonden vroeger midden in deze bakkerij. Het is dus al vanaf zijn geboorte een deel van zijn leven geweest en nog steeds tot op de dag van vandaag. 

Op de historische locatie aan de Dijk – om de hoek van de Haven van Broek op Langedijk, gebouwd omstreeks 1880 - 1885, was een klein woonhuis met een kleinschalige bakkersactiviteit. Dit werd in 1914 uitgebreid tot een echte dorpsbakkerij. Momenteel is de bakkerij alleen nog actief voor workshops. Zo ook tijdens de Broekervaart op 29 en 30 juni. U kunt hier terecht voor een spectaculaire bakkersshow met koffie/thee en uiteraard wat lekkers!

8. dorpsbakker.jpg

Leer in één uur suppen!

Supschool Cup of sup biedt verschillende clinics aan tijdens dit weekend. Stand Up Paddle Surfing (suppen) is een populaire watersport. Bij suppen sta je op een supboard en met een peddel beweeg je door het water. Het is een geweldige workout voor het hele lichaam, geschikt voor alle leeftijden en voor iedereen die van water en natuur houdt. En suppen is gemakkelijk te leren! Als je denkt dat je veel en vaak in het water ligt, heb je het mis. De meeste mensen vallen geen één keer. Je raakt snel vertrouwd met het board en het supboard is erg stabiel. Kosten: € 15,- Meld je aan via www.cupofsup.nl

20180817_124314-web-Quality.jpg

Bezoek de indrukwekkende beeldentuin van Corrie Kaas

Dit weekend opent de Beeldentuin Corrie Kaas met een prachtige expositie van veertig beeldhouwwerken en beelden van keramiek. De tuin ligt aan de Dorpsstraat nr.60, nog geen driehonderd meter van de haven én aan het water van het ‘Duizend Eilanden Rijk’. Ook vanaf het water kan worden aangemeerd. Exposanten zijn Ageeth van de Oever (beeldhouwer), Joop Koopman (keramiek) en Corrie Kaas (beeldhouwer). De beeldentuin is elke zaterdag en zondag in juni open van 11.00-17.00 uur. Toegang gratis. www.corriekaas.exto.nl

Beeldentuin-2.jpg

Varen in een koolschuit plus een creatieve beleving

Studio Marleen komt je met een originele koolschuit ophalen bij de sluis. De boot vaart in 15 minuten naar het Langebrugpad in Broek op Langedijk, achter Museum BroekerVeiling. Daar wacht Marleen je op met koffie en zelfgemaakte taart. Daarna biedt zij je een creatieve beleving aan, die plaatsvindt in de studio aan huis. Marleen leert je in een uur tijd een bepaalde schildertechniek en je zal versteld staan van het eindresultaat. Na 1 uur en 15 minuten ga je weer met de boot terug naar de sluis, waar de Broekervaart op je ligt te wachten voor de terugtocht. Start om 11.00 uur en 14.00 uur. Max. 6 personen per keer. Kosten: 15 euro p.p.  Aanmelden via: jg_marleen@ziggo.nl. Welkom bij Studio Marleen!

Studio marleen.jpg

Verzorgd arrangement: varen, eten en kunst en cultuur

Wil je een compleet verzorgd arrangement met bijvoorbeeld kunst en cultuur en diner? Boek dan een uitje bij …Langedijkeruitje.nl. Je krijgt een warm welkom van de LangedijkerUitje gastvrouw op station Heerhugowaard. Zij neemt je wandelend of fietsend mee naar de Broekervaart. De schipper van de pont geeft je een gezellig onthaal en vertelt over de historie van deze vaart. Aangekomen in de haven van Broek op Langedijk word je begeleid naar een authentieke Langedijker Koolschuit voor een sprookjesachtige rondvaart inclusief schipper en schrijfdocente Afra. Lees meer

Langedijker-uitje-2.jpg

Bezoek aan Museum Broekerveiling met korting

Bij de aanlegplaats van De Broekervaart wacht een gids van het Museum BroekerVeiling je op om je mee te nemen naar het museum. Een mooie wandeling van 10 -15 minuten. Toegang museum is niet gratis, maar via de kapitein van de Broekervaart krijg je wel een kortingsbon van € 5 (normale toegangsprijs € 17,50; entree gratis voor Museumjaarkaarthouders). Doen en beleven staan voorop bij Museum BroekerVeiling. Veil zelf groente, maak een rondvaart, laat je over het museumterrein begeleiden door Tuinder Arie via de audiotour, bezoek een expositie en eet lekker in het restaurant. (tip: broodje Langedijk!)

Demonstratieveiling.JPG

Broekervaart-lunch na een mooie wandeling 

Bij Kolenist Bar & Grill kun je na een mooie wandeling door Langedijk genieten van een heerlijke Broekervaart-lunchdeal. Voor slechts € 10,- krijg je een heerlijk lunchmenu met soep en een broodje naar keuze van de lunchkaart! Als je wilt, kun je daarna zelfs nog lekker even het water op met een Canadese kajak voor twee personen (huur). Kijk voor meer informatie op www.kolenist.nl.

Kolenist-15.jpg

Ontdek al wandelend prachtig Langedijk

Toerisme Langedijk organiseert dit weekend een aantal wandelroutes met of zonder gids. Tijdens de overtocht met De Broekervaart vertelt de schipper je alles over de verschillende mogelijkheden. Op het Havenplein word je opgevangen door de gids, die je verder verwijst naar het Museum BroekerVeiling en uitleg geeft over de routes

Ontdek-Langedijk-2.jpg