Zaterdag 15 juni en zondag 16 juni

Sportief op het water!

Wat is er fijner dan sporten en recreëren op en rond het water? Geniet van roeien, leer suppen of laat u lekker varen!

Kom roeien bij Ossa!

Roeivereniging Ossa organiseert op zaterdag 15 juni van 10.00 - 15.00 uur een open dag aan de Westdijk 12. Tijdens de open dag kun je een kijkje nemen in de botenloods, de gezellige kantine, kleedkamers plus het krachthonk. Deze ruimte is een mooie aanvulling op de roeisport. Zo kun je bij Ossa ook indoor-en krachttraining volgen. Leden staan tijdens de open dag klaar om een rondleiding te geven, vragen te beantwoorden en ervaringen te delen. En je kunt natuurlijk instappen in een roeiboot om het een keer te proberen.

Heb je de smaak te pakken na een proefvaart?  Ben je tussen de 12 - 75 jaar, dan kun je in zo’n twintig lessen leren roeien. De instructie wordt 2x per week vanaf 19.30 uur gegeven. Je leert van alles over de onderdelen van de boot, het roeien zelf, het sturen en je maakt je de vereiste commando’s die roeiers gebruiken eigen. Kijk voor meer informatie op www.rvossa.nl​.

20190327_Remora_1206_HR Ossa.jpg

Levende boeken vertellen verhalen in bibliotheek Heerhugowaard  

Bij de Human Library staan ‘levende boeken’ centraal. Dat zijn mensen die in hun leven te maken hebben (gehad) met vooroordelen, buitensluiting, discriminatie en/of stigmatisering. Dat kan op alle vlakken zijn, van uiterlijke kenmerken tot religie, van levenswijze tot sociale status en van opleidingsniveau tot geaardheid. Bezoekers van de bibliotheek kunnen op zaterdagmiddag 15 juni in gesprek met deze ‘levende boeken’, waardoor op informele manier bestaande denkbeelden uitgedaagd en mogelijk gebroken worden. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Human Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

Lees meer

5. human library.jpg

Kloeten, een prachtige manier om te varen

Kloeten, zoals het hier genoemd wordt, is bij de tegenwoordige bewoners van ons gebied niet meer zo bekend. Dit terwijl het vroeger van levensbelang was en onmisbaar bij het vervoer en het sociale leven in wat toen nog letterlijk ons “Rijk der duizend eilanden” was.

Kloeten is een sierlijke manier van varen. Doormiddel van een kloet (vaarboom) duwt men zijn schuitje voort door het water. Na de komst van motoren was de vroegere noodzaak verdwenen en raakten veel mensen deze mooie techniek kwijt.

Er bestaat echter nog een vereniging die de kunst van het kloeten blijft beoefenen en dus zeer waardevol is voor dit cultureel erfgoed. Op 15 en 16 juni worden er kloetdemonstraties gegeven van 13.00 tot 15.00 uur in het Oosterdelgebied net achter de sluis!

6. kloeten NK 2007.JPG

Slootjesdag in Heerhugowaard

Ontdek het bijzondere onderwaterleven in een sloot! Kinderen vanaf  6 jaar kunnen samen met hun (groot)ouders/begeleiders ontdekken hoe bijzonder het onderwaterleven is in een sloot. Onder begeleiding van IVN-natuurgidsen kun je met schepnet en zoekkaart ontdekken welke beestjes er allemaal in het water leven.

Je kunt met de waterexperts van het hoogheemraadschap proefjes met water doen en met een microscoop zelfs de kleinste diertjes bekijken.

In het Poldermuseum kom je meer te weten hoe het water door de eeuwen heen in de slootjes en vaarten op peil gehouden wordt. Ook kun je modellen van stoommachines laten draaien.

Om 13 uur is er vanuit het museum een IVN-wandeling door het Park van Luna. Lees meer

7. slootjesdag_3.jpg

Slootjesdag in Langedijk

Wat zit er nu eigenlijk allemaal in de sloot? 

Met de Slootjesdagen wil het IVN samen Stichting Veldzorg het waterbewustzijn van kinderen en (groot)ouders vergroten. Slootjes zijn belangrijk voor zowel watermanagement als de biodiversiteit in Nederland. We willen hen op een laagdrempelige manier prikkelen het leven in de sloot te gaan ontdekken.

Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen. Op zaterdag 15 juni kunnen kinderen onder begeleiding van vrijwilligers van het IVN op avontuur langs de waterkant bij Museum BroekerVeiling tijdens de IVN Slootjesdagen. 

Datum: Zaterdag 15 juni 
Tijd: Tussen 10.00 en 16.00
Prijs: Museum entree, museumkaart is geldig.

th_Bram_in_het_water_website.jpg

Ontdek al wandelend prachtig Langedijk

Toerisme Langedijk organiseert dit weekend een aantal wandelroutes met of zonder gids. Tijdens de overtocht met De Broekervaart vertelt de schipper je alles over de verschillende mogelijkheden. Op het Havenplein word je opgevangen door de gids, die je verder verwijst naar het Museum BroekerVeiling en uitleg geeft over de routes

Ontdek-Langedijk-2.jpg

Ontdek Langedijk vanaf het water

Of je het water nu verkent met een fluisterboot, een kano, een akkerschuit of per sup, het Rijk der Duizend Eilanden staat garant voor een unieke ervaring en een gezellig dagje uit. Voor degenen die het naastgelegen gebied bij de Noorderplas willen verkennen zijn er de fluisterbootjes; vergeet niet je zwemspullen mee te nemen! Langs de route is een afgezet stuk zwemwater waar je even lekker kan afkoelen. Het Oosterdelgebied zelf kan je alleen in varen met voertuigen zonder schroef en dus lenen de kano’s zich uitstekend voor dit doel. Bij mooi weer krijgen wij veel aanvragen binnen, dus het is aan te raden om van tevoren te reserveren. www.zelfvaren.nl 

Fluisterschuitje-voor-Afmijnlokaal-(4).j

Leer in één uur suppen!

Supschool Cup of sup biedt verschillende clinics aan tijdens dit weekend. Stand Up Paddle Surfing (suppen) is een populaire watersport. Bij suppen sta je op een supboard en met een peddel beweeg je door het water. Het is een geweldige workout voor het hele lichaam, geschikt voor alle leeftijden en voor iedereen die van water en natuur houdt. En suppen is gemakkelijk te leren! Als je denkt dat je veel en vaak in het water ligt, heb je het mis. De meeste mensen vallen geen één keer. Je raakt snel vertrouwd met het board en het supboard is erg stabiel. Kosten: € 15,- Meld je aan via www.cupofsup.nl

20180817_124314-web-Quality.jpg

Bezoek de indrukwekkende beeldentuin van Corrie Kaas

Dit weekend opent de Beeldentuin Corrie Kaas met een prachtige expositie van veertig beeldhouwwerken en beelden van keramiek. De tuin ligt aan de Dorpsstraat nr.60, nog geen driehonderd meter van de haven én aan het water van het ‘Duizend Eilanden Rijk’. Ook vanaf het water kan worden aangemeerd. Exposanten zijn Ageeth van de Oever (beeldhouwer), Joop Koopman (keramiek) en Corrie Kaas (beeldhouwer). De beeldentuin is elke zaterdag en zondag in juni open van 11.00-17.00 uur. Toegang gratis. www.corriekaas.exto.nl

Beeldentuin-2.jpg

Varen in een koolschuit plus een creatieve beleving

Studio Marleen komt je met een originele koolschuit ophalen bij de sluis. De boot vaart in 15 minuten naar het Langebrugpad in Broek op Langedijk, achter Museum BroekerVeiling. Daar wacht Marleen je op met koffie en zelfgemaakte taart. Daarna biedt zij je een creatieve beleving aan, die plaatsvindt in de studio aan huis. Marleen leert je in een uur tijd een bepaalde schildertechniek en je zal versteld staan van het eindresultaat. Na 1 uur en 15 minuten ga je weer met de boot terug naar de sluis, waar de Broekervaart op je ligt te wachten voor de terugtocht. Start om 11.00 uur en 14.00 uur. Max. 6 personen per keer. Kosten: 15 euro p.p.  Aanmelden via: jg_marleen@ziggo.nl. Welkom bij Studio Marleen!

Studio marleen.jpg

Verzorgd arrangement: varen, eten en kunst en cultuur

Wil je een compleet verzorgd arrangement met bijvoorbeeld kunst en cultuur en diner? Boek dan een uitje bij …Langedijkeruitje.nl. Je krijgt een warm welkom van de LangedijkerUitje gastvrouw op station Heerhugowaard. Zij neemt je wandelend of fietsend mee naar de Broekervaart. De schipper van de pont geeft je een gezellig onthaal en vertelt over de historie van deze vaart. Aangekomen in de haven van Broek op Langedijk word je begeleid naar een authentieke Langedijker Koolschuit voor een sprookjesachtige rondvaart inclusief schipper en schrijfdocente Afra. Kijk voor meer informatie op:

Lees meer

Langedijker-uitje-2.jpg

Bezoek aan Museum Broekerveiling met korting

Bij de aanlegplaats van De Broekervaart wacht een gids van het Museum BroekerVeiling je op om je mee te nemen naar het museum. Een mooie wandeling van 10 -15 minuten. Toegang museum is niet gratis, maar via de kapitein van de Broekervaart krijg je wel een kortingsbon van € 5 (normale toegangsprijs € 17,50; entree gratis voor Museumjaarkaarthouders). Doen en beleven staan voorop bij Museum BroekerVeiling. Veil zelf groente, maak een rondvaart, laat je over het museumterrein begeleiden door Tuinder Arie via de audiotour, bezoek een expositie en eet lekker in het restaurant. (tip: broodje Langedijk!)

Demonstratieveiling.JPG

Broekervaart-lunch na een mooie wandeling

Bij Kolenist Bar & Grill kun je na een mooie wandeling door Langedijk genieten van een heerlijke Broekervaart-lunchdeal. Voor slechts € 10,- krijg je een heerlijk lunchmenu met soep en een broodje naar keuze van de lunchkaart! Als je wilt, kun je daarna zelfs nog lekker even het water op met een Canadese kajak voor twee personen (huur). Kijk voor meer informatie op www.kolenist.nl.

Kolenist-15.jpg

Broekervaart-lunch bij Grand Café Marktzicht

Broekervaart 2019! Bij ons kunt u dit nog beter ervaren, met uitzicht op de BroekerVeiling en genietend van een heerlijk broodje carpaccio en kop thee of koffie. 
Dit mooie uitzicht en deze heerlijke lunchdeal kost slechts €10,-

grand cafe marktzicht.jpg

Ontdek Heerhugowaard per fiets!

Speciaal tijdens de Juni Waterweken is het ook mogelijk om fietsen te huren. Dus als je aankomt bij de Krul in Heerhugowaard kun je met de fiets op je gemak alle parels van Heerhugowaard verkennen. Je krijgt een kaartje mee met een mooie fietsroute, maar je kunt natuurlijk ook zelf op avontuur gaan. Er zijn slechts een beperkt aantal fietsen beschikbaar, dus reserveren is aan te raden! Voor slechts 10,- per dag huur je een fiets via info@toerismelangedijk.nl.

fietsen-2.jpg

Poldermuseum “Het Oude Gemaal”

Poldermuseum “Het Oude Gemaal”
Het Poldermuseum vertelt het verhaal van de geschiedenis van Heerhugowaard en is gevestigd in het voormalige poldergemaal aan de Huygendijk. In 1979 werd het monumentale gebouw in gebruik genomen als historisch en educatief museum.

Iedere zaterdag en zondag is het museum geopend voor publiek tussen 11.00 en 17.00 uur. Op de zondagmiddag zijn er vrijwilligers aanwezig die mondeling toelichting geven op allerlei specifieke onderwerpen. Entree is € 4,- voor volwassenen, kinderen van 13 t/m 17 jaar betalen € 2,- en kinderen t/m 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Bij het museum is een gezellig café voor een heerlijke kop koffie, lunch of borrel. Daarnaast is het ook mogelijk om bootje te huren om een stuk te varen! Kijk voor meer informatie op www.poldermuseumheerhugowaard.nl

IMG_9352.jpg